25 Mayıs 2018 Cuma

Ev almakla ya da hisse senedi almakla ilgili - Peter Lynch-Borsada Tek Başına



Peter Lynch' in ev almakla ilgili yazdıkları. Ben, "Evlerini seçerken aylar harcayan yatırımcılar alacakları hisselere birkaç dakika içinde karar verebiliyorlar." sözüne bir yorum yapmak istiyorum

Genelde ülkemizde bizler ev alırken ya tüm paramızı verir ya da olmayan paramızla kredi çeker 20-30 yıllığına borçlanırız. Bir atımlık barutumuz vardır. Ayrıca ev almak sosyal bir iştir. Eşinizden çocuğunuza, annenizden kaynananıza, hatta çevrenizdeki insanlara kadar (Oradan ev mi alınır? O fiyata ev alınmaz abicim.) herkesi memnun etmek zorundasınızdır. Hataya yer yoktur. Zaten hata yaptığınızda bunu sizin başınıza kakarlar.
Hisse öyle mi?. Hisse alırken genelde bireysel davranırız. Eğer hatta yaparsak kimseye söylemeyiz. Kimsenin ruhu bile duymadan hisseyi satarız.

Buyrun okuyalım.


"Ev satın almanın hisse senedi satın almaktan daha karlı olduğunu kanıtlayan başka nedenler de var. Pazar gazetelerinin gayrı menkul köşesini okurken, "Ev Fiyatları İnişe Geçti," diye bir başlık gördüğünüzde yapacağınız en son şey koşup hemen evinizi satmak olur. Evinizin Cuma günkü kapanış fiyatına göre değerini küçük ilanlar sayfasında ya da tekst televizyonunuzda göremezsiniz. Muhabirler "haftanın en hareketli on evi" diye bir haber yayınlamazlar - "Bahçe Sokak 100 numara bugün yüzde on değer kaybetti. Komşular bu beklenmedik düşüşe neden olacak herhangi bir olayla karşılaşmadıklarını söylüyorlar."
Evler de hisse senetleri gibi uzun vadede karlı olan yatırımlardır. Hisse senetlerinin tersine evler genellikle birkaç yıl boyunca aynı yatırımcıya ait olurlar - sanırım kişilerin aynı eve sahip oldukları ortalama süre yedi yıl. Bunu New York Menkul Değerler Borsası'ndaki hisse senetlerinin her yıl el değiştiren yüzde seksenyedilik bölümü ile karşılaştırın. İnsanlar evlerinde borsada olduğundan daha fazla rahat ederler. Ev değiştirirken nakliyeci kamyonunun kapıya gelmesi şarttır, oysa hisse senedi değiştirmek için bir telefon yeter. Üstelik siz evinizi alırken iyi bir yatırım yaparsınız, çünkü evi tepeden tırnağa kadar inceleyip gerekli soruları sormasını bilirsiniz.
Ev alırken sorulması gereken soruları herkes içgüdüsel olarak bilir. Çocukluğunuz anne babanızın almayı düşündükleri evin ulaşım kolaylığını, okula yakınlığını, kanalizasyon durumunu, musluklarda arıtıcı olup olmadığını, vergi oranlarını araştırırken sordukları soruları dinlemekle geçer. "Sakın mahallenin en pahalı evini satın alma," gibi kurallar bugünkü gibi aklınızda. Hangi semtlerin daha gözde olduğunu arabayla geçerken kolaylıkla anlar, hangi evlerin bakımlı olduğunu, hangilerinin kendi hallerine bırakıldığını bir bakışta görürsünüz. Sonra evi almak üzere son kararı vermeden önce ustaları çağırarak evde haşerat var mı, dam akıtıyor mu, tahtalar çürümüş mü, borular paslı mı, kablolar düzgün çekilmiş mi, ya da temelde çatlak var mı diye iyice baktırırsınız. İnsanların gayrı menkul işinde para kazanırken borsada zarar etmelerine şaşmamak gerekiyor. Evlerini seçerken aylar harcayan yatırımcılar alacakları hisselere birkaç dakika içinde karar verebiliyorlar. Aslını ararsanız birçok tüketici fırın alırken yatırım yaparken harcadığı zamanın çok daha fazlasını harcıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder